Od čega se sastoji jedan sistem video nadzora

 

Ceo sistem sastoji se od kamera, opreme za skladištenje i prikazivanje video materijala i kablova pomoću kojih su sve komponente povezane. Ovo je najprostije objašnjenje od čega se sastoji jedan sistem video nadzora.

U praksi postoji mnogo varijacija na temu jer sistem može biti u sprezi sa alarmnim sistemom ili posedovati mikrofone za snimanje zvuka.

Takođe kamere sa snimačem mogu biti povezane bežičnim putem i u tom slučaju nam nisu potrebni kablovi za prenos podataka.

Sve su to dodatne mogućnosti koje prilikom projektovanja sistema video nadzora birate prema svojim mogućnostima i potrebama.

 

Kamere za video nadzor iliti nadzorne kamere

Kamere se dele prema raznim kriterijumima: Koja je rezolucija videa koji kamera može da snimi, da li se poseduje noćni režim rada (snimanje u mraku), koji ugao obuhvata, da li je vodootporna ili otporna na udarce, od kog je materijala sastavljena.

 1. Dome – kupolastog odnosno ovalnog oblika. U zavisnosti od IP zaštite koju poseduju mogu se montirati unutra ili napolju. Jedine su kamere koje mogu biti antivandal (sa zaštitom od jakih udaraca)
 2. Bullet – cevastog oblika. Mogu se montirati unutra ili napolju, zavisi koliki nivo IP zaštite poseduju
 3. Cube – kockastog oblika. Nalaze se na nosaču i uglavnom se montiraju unutra
 4. PTZ – skraćenica “pan, tilt, zoom”. Imaju mogućnost upravljanja putem upravljačke konzole, tako da obično imaju kružni oblik i napravljene su tako da mogu da se okrenu ka svakom uglu
 5. Box – ove kamere predviđaju dodatno spoljašnje kućište, a montiraju se samo unutra
Na video nadzor ne treba gledati kao na trošak već kao na investiciju. Ulaganje u video nadzor predstavlja ulaganje u sopstvenu bezbednost, veću sigurnost i u nekoj neželjenoj situaciji znate da ćete imati sve zabeleženo i na taj način moći ćete da dokažete određene događaje.

DVR i NVR digitalni video rekorderi

 

 • Kada birate odgovarajući snimač video materijala – DVR ili NVR uređaj morate voditi računa o nekoliko stvari. Prva je broj ulaza za kamere, odnosno maksimalni broj kamera koje se mogu priključiti na snimač. Uvek treba razmisliti još jednom o budućem proširenju kapaciteta.

 

Objektivi i uglovi snimanja kamere?

 

Kamere za video nadzor se proizvode sa fiksnim i varifokalnim objektivima. Fiksna se ne mogu pomerati dok je varifokalna moguće ručno podešavati nakon montiranja same kamere, i na taj način menjati ugao gledanja.

Fiksni objektivi postoje sa različitom žižnom daljinom. Uglavnom su veličine 2.8, 3.6, 4, 6, 8, 12, 16mm. Pravilo u vezi sa žižnom daljinom glasi: što je manja žižna daljina to je veće polje pokrivenosti. Što se fiksnih objektiva tiče najviše je u upotrebi 3.6mm žižna udaljenost, što rezultuje uglom snimanja širine 72 stepena. Kod varifokalnih objektiva prisutna je varijabilna žižna daljina: 3.5-8mm, 2.8-12mm, 6-15mm, itd. To znači da je moguće podešavati žižnu daljinu sve dok ne podesimo kameru da snima onako kako nam je potrebno.

Glavne karakteristike koje treba gledati prilikom kupovine

 • Rezolucija – broj piksela koje se nalaze na ekranu prilikom prikaza slike. Što veća rezolucija to bolje
 • Noćni režim rada – da li kamera može da pravi dobre noćne snimke i do koliko metara udaljenosti
 • Vodootpornost – da li je kamera vodootporna i u kojoj meri, ovo je naročito važno za spoljašnju upotrebu
 • Materijal izrade – od kog materijala je kućište kamere napravljeno, jer od toga zavisi izdržljivost
 • Dimenzije – u zavisnosti od situacije koju imate u prostoru i potrebe da kamera bude/ne bude diskretna